Elektrik ile Çalışırken Uyulması Gereken 5 Kural

Bir elektrik arızası oldu ya da herhangi bir nedenle elektrik bulunan bölgede çalışma&bakım yapmanız gerekti. Peki güvenliğiniz için hangi adımları takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Oluşabilecek kazaları önlemek, çalışmanızı daha rahat ve güvenli bir şekilde yapmanız için kuralları sizler için derledik.

Elektrik, hayatımızı kolaylaştıran enerji türlerindendir. Ancak dikkat edilmediği takdirde yaralanmalı ve/veya ölümle sonuçlanan kazalara da neden olmaktadır. Çevrenize dikkat ederseniz ya da haberleri takip ediyorsanız elektrik yaralanmaları, elektrik yangınları gibi birçok haber duymuşsunuzdur. Bunlar genellikle insanların dikkatsizliğinden, bilgisizliğinden, acemiliğinden kaynaklanır.

Bu kazaların sonucunda insanlar yaralanabilir, sakat kalabilir hatta daha kötüsü ölüme bile sebep olabilir. Bunların yanında bir fabrikada elektrik yangını çıkması, fabrikanın zarar görmesine ve de üretimin durmasına sebep olur. Bu da işletmenin, çalışanı işten çıkarmasına neden olabilir. Yani elektrik sonucu olan bir kaza sadece küçük bir alanı değil, birçok bölgeyi ve kişiyi etkiler. Kendinize ve çevrenizdekilere zarar vermemek için lütfen kurallara uyarak çalışma yapınız. Şimdi çalışmanız sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğine daha detaylı bakalım.

1- Gerilim Kesilmeli
Çalışmaya başlamadan önce kullanılan anahtarlama elemanı açık konuma getirilmelidir. Mesela oturma odanızda kullandığınız ampulü değiştirmeniz gerekiyor. Bunun için ilk önce, lambayı açıp kapattığımız anahtar yardımıyla elektriği kesiniz ve ondan sonra ampulü değiştiriniz. Eğer bu yolla enerjiyi kesmeniz mümkün değilse, genelde evinizin girişinde olan sigorta kutularından çalışma yapacağınız bölümün anahtarını açarak elektriği kesiniz.

2- Enerjinin Yeniden Verilmesine Karşı Tedbir Alınmalı
Anahtarlama elemanının açık konumuna getirilmesinden sonra yapılması gereken şey anahtarlama elemanının tekrar kapatılmasını engelleyici önlemler alınmasıdır. Sizin çalışma yaptığınızdan haberi olmayan biri tam da sizin elektrik kablolarıyla temas halinde olduğunuzda “Bu niye açık, sigorta atmış” diyerek anahtarı kapatabilir ve sizin elektriğe çarpılarak zarar görmenize neden olabilir. Bunun için açtığınız sigortanın önünde bir uyarı işareti koyun ya da bir not yazın, varsa kilidi kitleyin çalışmanızdan haberi olmayan kişilerin o bölgeye ulaşmasını engelleyin.

3- Gerilim Olmadığından Emin Olunmalı ve Ölçülmeli
Anahtarlama elemanının tekrar kapanmasına karşı tedbir alındıktan sonra gerilim olup olmadığı kontrol edilmelidir. Elektriği kestik artık elektrik yok burada rahatça çalışabiliriz diyebiliriz ama kapasitif etkilerden dolayı çalışma yaptığımız alanda gerilim olma ihtimalini unutmamalıyız. Bu yüzden gerilim olmadığından emin olmak için uygun ölçü aletlerini kullanarak ölçmeliyiz.

4- Sistemi Toprakla Kısa Devre Yapmalı
Çalışılacak bölgede gerilim olmadığının görülmesinden sonra çalışma sırasında söz konusu olabilecek kapasitif gerilimlere karşı ilgili bölüm topraklanmalıdır. Ya da yıldırım düşmesi sonucu oluşabilecek gerilimi önlemek için çalışacağımız bölgeyi topraklamalıyız.

5- Yakınındaki Enerjili Bölgeleri İzole Edilerek Emniyete Alınmalı
Bir çalışma yaparken sadece çalışma yaptığımız bölgenin elektriğini keseriz. Diğer bölgelerde hala elektrik olduğunu unutmamalıyız. Diğer bölgeler, başka biri tarafından bilmeden de olsa sizin elektriği kestiğiniz bölgeyle kısa devre olması halinde, çalışma yaptığınız bölgede enerjilenerek size elektrik çarpmasına neden olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir